Over ons bedrijf

In 2006 heeft Bart Vromans het bedrijf TerraVie opgericht, gelegen aan de rand van Loon op Zand. Destijds werden daar alleen rode bessen geteeld en gesorteerd. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf heel wat veranderingen ondergaan; het areaal rode bessen is verdubbeld, kersenbomen zijn geplant, Black Angus runderen zijn geïntroduceerd, een boerderijwinkel met bijbehorend terras is geopend, de uitdaging van het biologisch aardbeien telen is aangegaan en Hanneke Versteijnen is na 10 jaar vaste werknemer te zijn geweest, partner geworden in het bedrijf. 

TerraVie staat vandaag de dag voor verse producten van eigen bodem met kwaliteit van de bovenste plank! Dit bereiken we alleen door met veel liefde en aandacht met onze planten en dieren om te gaan. TerraVie staat voor 'levende bodem' en dat is precies waar het allemaal om draait en waar wij ontzettend veel tijd aan besteden. Bodemvruchtbaarheid en plantgezondheid zijn dan ook onderdelen die van zeer groot belang zijn binnen ons bedrijf. Voedingsstoffen moeten in een goede balans aanwezig zijn in zowel de bodem als in de plant. Hierdoor zal een plant gezond groeien en hebben ziekten en plagen minder kans. Mede door dit op orde te hebben, kunnen wij biologisch telen.

Sinds augustus 2019 zijn de rode bessen en kersen in omschakeling naar biologisch. Rode bessen en kersen zijn meerjarige gewassen, dit betekent dat de planten meerdere jaren meegaan. De eerste jaren moeten de planten zelf ontwikkelen voordat zij vruchten gaan produceren. Toen de planten zijn gezet was de grond nog gangbaar. Wanneer we besloten hebben om biologisch te gaan telen, betekent dat niet dat de planten van de een op de andere dag biologisch zijn. De grond en de planten gaan dan als het ware omschakelen. Deze periode moet er op biologische wijze worden geteeld, terwijl de producten niet als biologisch mogen worden verkocht. De jaren van omschakeling zijn nodig om eventuele overblijfselen van kunstmest of bestrijdingsmiddelen te laten verdwijnen. 

De aardbeien zijn al wel biologisch, omdat wij die meteen op biologisch gecertificeerde grond hebben geteeld.